keskiviikkona, helmikuuta 9

The Raven


Káránas tarkoittaa korppia saameksi.
Ihastuin kyseiseen eläimeen luettuani Edgar Allan Poen runon The Raven.

"...And the raven, never flitting, still is sitting, still is sitting
On the pallid bust of Pallas just above my chamber door;
And his eyes have all the seeming of a demon's that is dreaming,
And the lamp-light o'er him streaming throws his shadow on the floor;
And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!"
horizontal space


Olen esiintynyt Káránaksena jo muutaman vuoden netissä. Miksi Káránas? Ensinnäkin saamen kieli on hauskankuuloista ja mielenkiintoista, kuin muutkin harvinaiset ja unohdetut kielet. Koen korpin kuvastavan itseäni ja rakastan lintuja yleisesti. Jos valitsisin eläimen, johon täytyisi muttua, se olisi luultavasti merikotka tai korppi. Káránas alkaa myös K:lla kuten nimeni ja se jäi kun kehittyi lempinimet Kara ja ananas (kai karanas sanasta tulee mieleen ananas (?) :D) Korppi esiintyy myös monissa tarinoissa ja kansanperinteessä ja sillä on varsin ristiriitaisiakin merkityksiä;


Korppi on joissakin kulttuureissa liitetty pääasiallisesti pahan voimiin ja tuonpuoleiseen. Korppi on ollut pirun, paholaisen lintu, jonka ilmestyminen on aina tiennyt jotain pahaa. Eikä ainoastaan värinsä, vaan myös oletetun viisautensa ja pitkän ikänsä vuoksi on korppia pidetty paholaisen liittolaisena.

Monissa kulttuureissa korppi on liitetty positiivisessa merkityksessä nimenomaan viisauteen, luomiseen ja hedelmällisyyteen. Intiaanien vanhojen uskomusten mukaan korppi on valon ja ymmärryksen tuoja, ja ilman korppia ihmiskunta eläisi ikuisessa pimeydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti